top of page
Zoeken
  • nientied1

Is positief denken wel realistisch?

Niet alleen positief denken, maar realisme inbouwen, zegt Gabriele Oettingen.
En, is er plek voor 'negatieve' emoties?


In 1952 verscheen het boek van Normal Vincent Pale, The Power of Positive Thinking. Het werd een bestseller. De boodschap was helder: wees altijd optimistisch en verbeeld je dat je slaagt in je missie. Talloze auteurs en sprekers hebben in navolging van Pale, de boodschap van positief denken op allerlei manieren en in allerlei versies verspreid.

​Maar veel auteurs en sprekers zijn te positief over het effect van positief denken, is gebleken uit onderzoek van Gabriele Oettingen, professor in psychologie aan de New York University en de Universiteit van Hamburg. Zij schreef het boek ‘Rethinking Positive Thinking’ (2015). Haar boodschap is: optimisme kan helpen om ons beter te voelen, maar alleen maar dromen – zonder de actie die nodig is om resultaten te behalen – leidt tot frustratie. Optimisme zonder de vereiste actie leidt zelfs tot een kleinere kans om succes te behalen. Mensen blijven dan als het ware steken in positieve fantasieën.​

De scan Zelfleiderschap sluit aan bij de bevindingen van Oettingen. Zelfleiderschap is deels gebaseerd op positeve psychologie en gebruikt het woord ‘positief’ in de zin van ‘constructief’. Positief denken alleen is niet voldoende. Bij het verbeelden van een positief resultaat hoort ook realistisch kijken naar mogelijke obstakels.

Bij het aspect Positief tegen jezelf praten’ stellen we in de rapportage van de scan Zelfleiderschap: “Let erop dat positief tegen jezelf praten wel wat anders is dan (echte) problemen ontkennen!” En bij de factor Resultaat voorstellen, staat in de rapportage: “Jezelf het resultaat voorstellen vraagt om bewust stil te staan bij wat precies gedaan moet worden”, dus niet alleen het succes aan de eindstreep, maar ook wat je tegenkomt op de weg ernaartoe.


WOOP

​Gabriele Oettingen geeft een praktisch model, de WOOP-methode:

  • Wish,

  • Outcome,

  • Obstacle,

  • Plan.

Dus, de Wens, het Resultaat, de Obstakels en het Plan.

Bij een wens en een gepland en gewenst resultaat, zegt Gabriele Oettingen, moet je ook naar de mogelijke obstakels kijken – wat kan er misgaan, wat gebeurt er als je niets doet. Dan kun je beter een plan maken om het gewenste resultaat te gaan behalen. Als je niet naar Obstakels kijkt en geen ‘Als dit mocht gebeuren ..., dan zal ik ...’ bedenkt, mis je de kern.

​Oettingen heeft een kleine ‘herinneringskaart’ gemaakt voor dagelijks gebruik.


Het is belangrijk om van WOOP en het herinneren ervan, een routine te maken, zegt Oetingen. Haar tips voor het gebruik van WOOP zijn de volgende

  • Een wens kan klein of groot zijn, en werkt beter als de wens specifiek is. Een wens als ‘wat zou het mooi zijn als ik die baan zou krijgen’, is tamelijk algemeen. Vraag jezelf af: ‘wat wens ik echt op dit moment’.

  • Om met WOOP te beginnen, zijn ’24 uurs wensen’ handiger dan grotere lange termijn wensen, gewoon om in een ritme te komen om met WOOP te werken.

  • Beeld je het resultaat in, niet alleen wat je dan hebt, maar ook hoe het voelt, wat je dan beleeft.

  • Kijk naar de obstakels – in de buitenwereld en je innerlijke obstakels.

  • Bedenk hoe je de obstakels aan kunt pakken, met de Als …. Dan … vraag.

​​Gabriele Oetingen heeft een gratis app gemaakt, die je kunt downloaden via de volgende link: http://woopmylife.org/app . Op http://woopmylife.org/home-3 vind je - in het Nederlands - meer over WOOP.


Positief denken en negatieve emoties

In het streven naar geluk en succes, lijkt er geen ruimte te zijn voor negatieve emoties. Susan David noemt het de tirannie van positiviteit - dat negatieve emoties er niet mogen zijn. Zij legt haarfijn uit dat we niet onze emoties zijn, maar dat we emoties voelen, hebben. Normale, menselijk emoties. Wat we met die emoties doen, is aan ons. Positief denken en negatieve emoties voelen, is geen tegenstelling. Kijk maar naar de TED-talk van Harvard psycholoog Susan David.




18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page